Sprawozdania 2017

1. Sprawozdanie merytoryczne

Stowarzyszenia Miłośników Wożuczyna i Okolic za rok 2017 r.

Data rejestracji: 22.02.2011

Nr KRS: 0000378720

Adres: Wożuczyn 68,22-640 Rachanie

Bank: BGŻ S.A. z siedzibą w Warszawie

NIP: 92120220

ZARZĄD STOWARZYSZENIA:

Barbara Typek-prezes

Andrzej Pasieczny-wiceprezes

Justyna Radomska-wiceprezes

Ryszard Wiśniewski-skarbnik

Zofia Mroczka -sekretarz

I. SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI:

Wszelkie zadania związane z działalnością Stowarzyszenia członkowie realizują bezpłatnie i w ramach swojego czasu wolnego.

1.Zadania wynikające ze statutu stowarzyszenia.

Z końcem grudnia 2017 r. liczba członków w SMWiO wyniosła 31.

Stowarzyszenie w kwietniu zakończyło realizację projektu polsko-ukraińskiego ”Śladami Mierów”, realizowanego od listopada 2016 r. Projekt został rozliczony.

2.Współpraca z osobami, organizacjami i instytucjami o podobnych celach działania.

W 2017 r. kontynuowaliśmy współpracę z:

- Parafią. Na prośbę Księdza Proboszcza Barbara Typek i wolontariuszka Karolina Zarębska uporządkowały archiwum parafialne.

- Szkołami: Z.S. w Michalowie (udostępnianie eksponatów Izby).

- Wójtem Gminy Rachanie:

Członkowie Zarządu SMWiO uczestniczyli w dwóch spotkaniach dotyczących opracowania „Lokalnego Programu Rewitalizacji Gminy Rachanie na lata 2016-2022”. Na cele programu prezes opracowała 3 propozycje rewitalizacji wsi Wożuczyn.

Wspólnie z Wójtem Gminy Rachanie i GOK organizowaliśmy III Gminne Święto Truskawki w Rachaniach. W ramach współpracy prezes z pomocą wolontariuszy wykonała dekoracje na imprezę, projekt plakatów oraz statuetki-nagrody w Powiatowym Konkursie ”Co wieś to pieśń”.

-KGW Wożuczyn. Wspólnie z paniami z koła został wykonany wieniec dożynkowy dla Wożuczyna, na dożynki parafialne.

Współpracowaliśmy też ze stowarzyszeniami w okolicy:

- LOT Roztocze z Tomaszowa Lub., uczestnicząc w spotkaniu informacyjno-edukacyjnym nt. wymogów i warunków higieniczno-sanitarnych odnoszących się do sposobu wytwarzania i dystrybucji żywności tradycyjnej, regionalnej i lokalnej. W spotkaniu uczestniczył członek Zarządu (sekretarz) oraz członkinie SMWiO.

- Stowarzyszeniem „Czajnia” z Tomaszowa Lub. dzięki któremu kontynuowaliśmy projekt polsko-ukraińskiego”Śladami Mierów”. Poprzez Stowarzyszenie „Czajnia” nadal gromadzimy fundusze z akcji 1%.

Kontynuowaliśmy też współpracę z okolicznymi muzeami i wojewódzkim Urzędem Ochrony Zabytków Delegatura w Zamościu.

Uczestniczyliśmy w imprezach organizowanych przez GOK. W zakresie współpracy z GOK na bieżąco publikowane są artykuły o działalności SMWiO w gazetce gminnej, wydawanej właśnie przez GOK.

W ramach podjętej w 2015 r. współpracy z Domem Spotkań z Historią w Warszawie, byliśmy partnerami wystawy "Zapamiętane Niezapisane. O wojnie na fotografiach Feliksa Łukowskiego", prezentowanej w Domu Spotkań z Historią w Warszawie od 24 maja do sierpnia 2016 r.

Od lutego do kwietnia 2017 wystawa ta gościła w Muzeum Fortyfikacji i Broni Arsenał Oddział Muzeum Zamojskiego.

Kontynuowaliśmy współpracę z Organizacją Społeczną Kamianka-Buzka Agencja rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw z Kamionki-Buskiej (Ukraina) i zakończyliśmy wspólną realizację projektu ”Śladami Mierów”.

3. Upowszechnianie kultury fizycznej i sportu oraz działalność na rzecz ekologii i ochrony środowiska.

W  roku 2017 nie podjęto działań w tym zakresie.

4. Podtrzymywanie i upowszechnianie tradycji narodowej, pielęgnowanie polskości oraz rozwój świadomości narodowej, obywatelskiej, kulturowej.

Temu celowi służyły w 2017 r. kultywowanie i prezentacja rękodzieła na imprezach środowiskowych, jak również udostępnianie Izby Regionalnej społeczności, realizacja projektu „Śladami Mierów” oraz współpraca z różnymi organizacjami.

5.Działalność na rzecz kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i tradycji.

Rok 2017 to remont Izby Regionalnej, w tym nowych 5 pomieszczeń pozyskanych w 2016 r.  Prace remontowe wykonano społecznie ,a materiały zakupiono ze środków uzyskanych z akcji 1% .

W ramach remontu wykonano:

-na zewnątrz naprawę dachu i fundamentu

-we wnętrzu: zaklejono ubytki w ścianach i sufitach, zagruntowano i pobielono nowe pomieszczenia; pomalowano okna, drzwi i podłogi; naprawiono progi i zlikwidowano dziury w podłogach; przygotowano sale do ekspozycji: zakupiono antyramy, w które oprawiono zdjęcia i inne materiały , wykonano stoły ekspozycyjne, pomalowano ławki. Zakupiono kosiarkę do koszenia trawy wokół Izby.

Uzupełniono zbiory. Inwentarz Izby wzbogacił się o kolejne obiekty, prezentowane w działach: etnografia, archeologia, historia, fotografia i sztuka.

Po dokonanym remoncie, Izba Regionalna zajmuje 8 pomieszczeń, czyli cały budynek.

Przy remoncie Izby pracowali członkowie SMWiO: Beata Kłosińska, Jacek Kudełko, Zofia Mroczka, Agnieszka Miazga, Anna Podoba, Barbara Typek oraz wolontariusze: Karolina Zarębska, Kamil Wojtasiak, Grzegorz Dziki i sympatycy: Kinga Miazga, Katarzyna Miazga, Weronika Pokrywka, Marek Kowalik, Kazimierz Ruduś, Jerzy Niedźwiecki, Piotr Chudyga, Marek Juryniec, Andrzej Biela, Tomasz Sioma.

W 2017 r. Izbę odwiedziły tylko 130 osoby z Polski i zagranicy, gdyż Izba była w remoncie przez cały sezon.

6. Działalność na rzecz edukacji i wychowania

Udostępniono zbiory Izby Regionalnej uczniom ZS w Michalowie - uczestnikom projektu realizowanego przez Stowarzyszenie G6 Grzędy Sokalskiej pt: „Moja gmina wczoraj i dziś-uchwycone w kadrze” Regionalnego Programu Równać Szanse.

Kopie zdjęć z Izby znalazły się na wystawie podsumowującej w/w projekt, prezentowanej w siedzibie stowarzyszenia G6 Grzędy Sokalskiej w Łaszczowie.

7. Promocja Wożuczyna i Okolic.

Od grudnia 2016 SMWiO ma nową stronę: www.smwio.pl.tl .

Promocji służą też artykuły w gazetce gminnej i Zamojskim Kwartalniku Kulturalnym:

-B.Typek,  Wożuczyński epizod malarza Pawła Gajewskiego, „Zamojski Kwartalnik Kulturalny”,  Nr 1/2017, s. 52-54.

Promocji służy też Kronika SMWiO, konto SMWiO na portalu facebook oraz reportaż Radio WNEt.fm, nagrany w sierpniu 2017 r., w którym jest mowa o Izbie Regionalnej, stowarzyszeniu i reportaż na Youtube „Organistówka i Edmund Monsiel”, będący pracą na III Ogólnopolski Konkurs Filmowy ”Zabytkomania 2017”.

W 2017 r. uczestniczyliśmy w imprezach środowiskowych i prezentowaliśmy lokalną twórczość:

-podczas III Gminnego Święta Truskawki w Rachaniach.

8. Działalność na rzecz turystyki i krajoznawstwa

Planowana na 2017 r. wycieczka nie doszły do skutku z braku wymaganej liczby chętnych.

9. Promocja i organizacja wolontariatu oraz przeciwdziałanie patologiom społecznym.

Naszą działalność nadal wspierali wolontariusze, zarówno dorośli jak i młodzież. Część działań związanych z realizacją projektu została wykonana w ramach wolontariatu.

Wszelkie podejmowane działania i inicjatywy były zgodne ze statutem Stowarzyszenia.

I. Informacja dotycząca zatrudnienia

Stowarzyszenie nie zatrudnia żadnych pracowników, nie wypłaca też żadnych wynagrodzeń. Wszystkie prace wykonywane są społecznie. W ramach realizacji projektu część działań wykonanych zostało przez członków SMWiO. W 2017 r. nikogo nie zatrudniliśmy.

Zarząd:

Ta strona internetowa została utworzona bezpłatnie pod adresem Stronygratis.pl. Czy chcesz też mieć własną stronę internetową?
Darmowa rejestracja